BCP SPECIAL PAINTWORK

Carbon versus aluminium: Welk frame is geschikt voor jou? 

Je wilt een nieuwe racefiets kopen, maar ga je dan voor een carbon frame of voor een aluminium frame? Beide materialen hebben hun voordelen en nadelen, maar het is goed om te weten welk materiaal het beste bij jouw rijstijl past. Om het je gemakkelijk te maken hebben we de  voor- en nadelen van Carbon en Aluminium hieronder voor je uitgelegd, zo kan jij zelf de juiste keuze kan maken.

 

De voordelen van een Carbon frame

Carbon wordt steeds populairder in de fietswereld. Het is namelijk een lichtgewicht materiaal en stijver dan aluminium. Carbon was vroeger lastiger te produceren en niet goedkoop, waardoor alleen de professionals ermee rondreden. Maar gelukkig zijn carbon fietsen steeds betaalbaarder waardoor ook jij met een carbon fiets de weg op kan.Carbonvezels worden samengevoegd met een hars om een zeer sterk en tegelijkertijd licht materiaal te creëren. Dit resulteert in frames die uiterst responsief zijn bij het trappen en die zorgen voor een soepele overdracht van kracht naar de wielen. Carbon kan heel goed schokken en trillingen opvangen, waardoor je meer comfort hebt tijdens het fietsen en minder snel de vermoeidheid toeslaat. Het is dus ideaal voor lange en ruige ritten. Ook kunnen carbon frames aerodynamisch gevormd worden, wat een voordeel biedt bij hogere snelheden en tegenwind.

 

Nadelen van een Carbon frame

Helaas is het materiaal duurder dan aluminium. Gelukkig zijn ze nu wel een stuk goedkoper dan vroeger, maar je moet alsnog een stuk meer betalen voor een racefiets. 

Ook kan het carbon frame sneller scheuren als er te veel druk op komt te staan of als er een flinke valpartij heeft plaatsgevonden. 

 

De voordelen van een Aluminium frame

Ook aluminium fietsframes hebben voordelen ten opzichte van carbon fietsframes.Ten eerste is een aluminium fietsframe een stuk betaalbaarder dan carbon. Dit is voor beginners en hobby fietsers een ideale keuze. Aluminium is een stuk lichter dan staal en ook erg stijf en sterk. Dit maakt aluminium frames erg duurzaam en robuust, waardoor ze wel een stootje kunnen hebben. Ook zijn de reparaties een stuk eenvoudiger dan bij een carbon frame.Dit zorgt ervoor dat de reparaties ook een stuk voordeliger zijn.

 

Nadelen van een aluminium frame

Een frame van aluminium is een stuk stijver, waardoor een rit minder comfortabel is in vergelijking met een carbon frame. 

Na een aantal jaar wordt de kwaliteit en de stijfheid minder, dit noemen ze ook wel metaalmoeheid. Gelukkig kan je je fiets nog wel blijven gebruiken en hoef je niet gelijk een nieuwe aan te schaffen. 

Wat ook een nadeel is is het feit dat je aluminium niet recht kan buigen.  Mocht je het wel willen buigen, dan is de kans groot dat er scheurtjes in het frame komen en kan de veiligheid niet meer gewaarborgd worden. Heb je ernstige schade aan het frame nadat je gevallen bent, dan moet je helaas een nieuw frame kopen.

 

Wat is jouw doel? Comfort versus prestaties

Bij het kiezen tussen een aluminium frame of een carbon frame is het belangrijk om je fietsdoel te bepalen en je persoonlijke voorkeur te overwegen. 

Ben je voornamelijk geïnteresseerd in snelheid, prestaties en lange afstandsritten, dan past de carbon frame iets meer bij jou. Vanwege het lichte en stijve frame en goede dempende eigenschappen word je minder snel vermoeid tijdens ritten.

Een aluminium frame is veel steviger en duurzamer dan carbon. Mocht je meer van de ruige ritten en onverwachte omstandigheden houden, dan is aluminium misschien meer geschikt. Ook voor beginners is aluminium meer aan te raden. 

 

Budget overwegingen en langetermijninvestering

Naast het doel en de persoonlijke voorkeur, speelt het budget ook een belangrijke rol bij de keuze die je gaat maken.

Carbon frames zijn in aanschaf en reparatie een stuk duurder dan een aluminium frame. Heb je niet veel te besteden, dan is een aluminium frame een goede optie.

Mocht je wel kunnen en willen investeren in een goed frame, dan is carbon een betere keuze. In de fietswereld is carbon een upgrade tegenover aluminium, omdat het je prestaties en comfort verbetert. 

 

Conclusie

Welke frame voor jou geschikt is, hangt af van je eigen behoeften, doelen en het budget. Als snelheid, prestaties en comfort tijdens de lange ritten je prioriteit hebben, dan is carbon een uitstekende keuze. 

Hecht je meer waarde aan duurzaamheid, goedkoper of ben je nog een beginner dan is de aluminium frame een betere optie.

Probeer verschillende frames uit en ervaar het verschil en wat het beste aanvoelt. Hierna kan je een weloverwogen beslissing maken en kiezen voor het frame dat het beste bij jou past. Wat je keuze ook zal zijn, geniet van elke rit en haal het beste uit jouw fietservaring. 

Lees hier meer over de reparaties die wij uitvoeren.