BCP SPECIAL PAINTWORK

Veiligheidstips voor het rijden op een gerepareerde carbon fiets 

Carbon fietsen zijn geweldig voor snelheid en prestaties, vanwege het lichte gewicht en de schokbestendigheid. Helaas zijn ze wel gevoelig voor schade na een ongeval. Bij een goede reparateur kan je je fiets weer een tweede leven geven. Ook is het verstandig hem regelmatig na te laten kijken door een specialist, omdat er ook door slijtage schade kan ontstaan. 

In deze blog bespreken we enkele belangrijke veiligheidstips zodat jij altijd veilig kan fietsen op je carbon fiets. 

Tip 1. Laat de reparaties uitvoeren door een expert in carbon reparaties

Het is voor de veiligheid van jezelf heel belangrijk dat je de carbon fiets bij een professional die verstand heeft van carbon materialen te laten repareren. Zij hebben namelijk de kennis en de juiste apparatuur om de reparatie correct uit te voeren. 

Waardoor jij na de reparatie er zeker van kan zijn dat je weer veilig op je carbon fiets kan stappen. 

Tip 2. Inspecteer je fiets regelmatig

Voordat je op je fiets stapt voor een fijne rit, is het belangrijk om je fiets te inspecteren. Controleer het frame op tekenen van scheuren, loslatende verf of andere afwijkingen. Vaak is schade lastig te zien en bij twijfel neem dan altijd contact op met een specialist, zodat je ernstige schade kan voorkomen.

Tip 3. Minder zware belasting na reparatie

Een gerepareerde carbon fiets kan minder zwaar belast worden dan een nieuwe. Let op de gewichtsbeperkingen die zijn vastgesteld door de fabrikant of de professional die de reparatie heeft uitgevoerd. Overbelasting kan leiden tot extra stress op de gerepareerde delen, wat kan resulteren in nieuwe schade.

Tip 4. Kies de juiste ondergrond

Zodra je fiets gerepareerd is blijft hij gevoeliger, kies dus liever voor een rit met een minder ruig wegdek.. Ruige wegen met veel hobbels en kuilen kunnen zorgen dat er meer stress op de gerepareerde delen komt waardoor het risico van schade toeneemt.

Tip 5. Vermijd extreme temperaturen

Hele hete of koude temperaturen zijn niet goed voor de kwaliteit van carbon. Probeer daarom rijden in extreme weersomstandigheden te vermijden, om zo lang mogelijk de kwaliteit van het carbon te kunnen behouden.

Tip 6. Pas je rijstijl aan

Na ernstige schade en vakkundige reparatie is het belangrijk om rekening te houden met je rijstijl om zo nieuwe schade te voorkomen. Vermijd daarom plotselinge schokken, sprongen of andere agressieve manoeuvres.

Conclusie

Een tweede kans aan je fiets geven door hem na schade te laten repareren is vaak een goede oplossing, maar neem wel de juiste voorzorgsmaatregelen zodat je zo lang mogelijk van je carbon fiets kan genieten. Het kiezen van een specialist voor carbon reparaties, regelmatige inspecties, gewichtsbeperkingen in acht nemen en je rijstijl aanpassen, zijn slechts enkele van de stappen die je kunt nemen om de veiligheid te waarborgen. Vergeet niet dat jouw veiligheid altijd prioriteit heeft, dus neem geen risico’s als je twijfelt over de staat van je gerepareerde carbon fiets. Met de juiste zorg en aandacht kan je genieten van een veilige en plezierige rit op je gerepareerde carbon fiets.

Lees hier meer over de reparaties die wij uitvoeren.