BCP SPECIAL PAINTWORK

Je carbon fietsframe beschermen en onderhouden

Tegenwoordig is carbon een veel gebruikt materiaal bij de productie van racefietsen. Dit komt door de combinatie van stevigheid en lichtheid.

Goed onderhoud is belangrijk voor het behoud van je carbon frame. Het zorgt er ook voor dat het er als nieuw uit blijft zien. In dit blog delen we enkele belangrijke tips voor het onderhouden en beschermen van je carbon fietsframe.

Nieuwe carbon fiets gekocht?

Een goede verzorging van je carbon fietsframe begint met de juiste kennis en voorzichtigheid. Als je een nieuwe carbon fiets hebt gekocht, moet je extra voorzichtig zijn.

Lees de handleiding van de fabrikant en zoek aanvullende informatie. Of vraag het aan ons als je met dringende vragen zit. Een goede basiskennis helpt je fiets naar een langere levensduur.

Carbon fiets

Stal en vervoer je fiets voorzichtig

Denk ook na over hoe je je fiets gaat stallen, vervoeren en parkeren. Het is belangrijk om uit voorzorg de juiste maatregelen te nemen om schade te voorkomen.

Zet je fiets niet met één steunpunt neer, want wind of beweging kan de fiets omduwen. Vermijd ook contact met palen, bomen en andere voorwerpen die krassen kunnen veroorzaken. Zorg ervoor dat je de fiets op een vlakke ondergrond plaatst en gebruik twee steunpunten.

Daarnaast is het belangrijk om je fiets te beschermen tegen extreme temperaturen. Laat je fiets niet achter in direct zonlicht, in de auto of naast een warmtebron. Dit kan schade veroorzaken aan het carbon frame.

Moet je fiets buiten blijven staan? Bescherm hem met een hoes tegen vocht, vuil en corrosie als je dichtbij de zee woont.

Bij het verplaatsen van je fiets is het belangrijk om voorzichtig te zijn om schade te voorkomen. Zet de fiets stevig vast. Gebruik bescherming om contact met andere oppervlakken te vermijden, bijvoorbeeld schuimrubberen hoesjes.

Moet je je fiets vervoeren? Draai dan de klemmen niet te strak aan om schade aan het carbon frame te voorkomen. Controleer ook of er geen speling is en of het frame niet in contact komt met de fietsendrager, het voertuig, andere fietsen etc.

Bescherm het frame

Naast het nemen van voorzorgsmaatregelen is het ook belangrijk om specifieke delen van je fietsframe te beschermen. Bepaalde delen zijn gevoeliger voor slijtage en schade. Een kettingkast kan beschadigd raken door contact met de ketting tijdens het rijden over hobbels. Bescherm deze kwetsbare delen met framebeschermende stickers, tape of andere accessoires.

Andere gevoelige delen van het frame zijn de trapas, waar vuil en modder schade kunnen veroorzaken. En de kabelwrijving, waarbij de kabels tegen het frame schuren. Gebruik beschermende stickers of kabelbinders om deze contactpunten te beschermen.

Daarnaast kunnen de onderste en bovenste stangen beschadigd raken door grind, stenen of een valpartij. Gebruik beschermende accessoires zoals chainstay beschermers of stuur- en hendelbeschermers om delen te beschermen.

Reiniging en onderhoud

Regelmatige reiniging en onderhoud zijn essentieel voor het behoud van je carbon fietsframe. Maak het frame schoon met warm water, zeep en zachte borstels. Vermijd agressieve ontvetters die schadelijk kunnen zijn voor het carbon.

Controleer tijdens het drogen van de fiets het frame op eventuele schade, zoals chips, krassen of beschadigingen. Gebruik blanke nagellak om kleine beschadigingen af te dichten en verdere schade te voorkomen.

Goed onderhoud

Bij zelf onderhoud is het belangrijk om de juiste procedures te volgen. Klem het frame niet te strak op de reparatiestandaard en gebruik het juiste gereedschap voor elke taak. Gebruik de aanbevolen vetten en montagepasta bij het monteren en onderhouden van onderdelen.

Heb je geen ervaring met carbon? Breng je fiets dan naar ons of een andere professionele fietsenmaker.

Controleren en onderhoud van carbon fiets

Controleren en reparatie

Voer regelmatig een grondige inspectie uit van je carbon fietsframe, vooral na valpartijen of ongevallen. Als je denkt dat er schade is, ga dan naar een carbon fietsexpert voor een grondige controle. Het kan vaak gerepareerd worden. Soms is het echter beter om het frame te vervangen bij veel schade.

Tot slot

Het onderhouden en beschermen van je carbon fietsframe is belangrijk. Dit zorgt voor een langere levensduur en betere prestaties. Je kunt lang genieten van je fiets door voorzichtig te zijn en regelmatig onderhoud te doen. Daarbij blijft je carbon fietsframe ook goed.

Wil je het onderhoud liever niet zelf doen. Lees hier meer over ons werk. Mocht je direct contact op willen nemen dan kan je ons bereiken op 0174 – 38 43 55.