BCP SPECIAL PAINTWORK

Hoe gaat carbon reparatie in zijn werk?

Carbon fietsen zijn steeds populairder geworden in de afgelopen jaren. Ze zijn licht, sterk en comfortabel, maar ze kunnen ook kwetsbaar zijn.

Als je carbon fiets valt of een klap krijgt, kan het frame beschadigd raken. Vervelend, maar dan is een reparatie vaak noodzakelijk. Gelukkig kan je carbon, ook wel koolstofcomposiet, wel duurzaam repareren.

 

Kan alles gerepareerd worden?

In principe is bijna alles te repareren, maar dit wordt niet altijd in de praktijk gedaan.

Het werken met een compositiemateriaal is namelijk vrij duur. Niet vanwege het materiaal, maar het aantal uur werk wat erin gaat zitten. Voor het afwerken en het weer in originele staat maken vergt veel tijd en precisiewerk.

In sommige gevallen is het dus wel aan te raden om een nieuwe fiets aan te schaffen. Als je op je oude fiets wilt blijven rijden, zullen we hem graag voor je repareren.

carbon reparatie

Wanneer is carbon reparatie nodig?

Ondanks dat carbonvezel buitengewoon sterk is, kan het nog steeds beschadigd raken. Ongevallen, botsingen of veel gebruik kunnen leiden tot scheuren, deuken of loslaten van de lagen.

Het niet oplossen van deze schade kan ertoe leiden dat de schade erger wordt. Dit kan uiteindelijk tot  ernstige gevolgen leiden. Het is daarom belangrijk om de schade te laten repareren. Je verlengt hiermee de levensduur van je fiets.

Als je schade aan je carbon fiets opmerkt, vraag dan een deskundige reparateur om hulp. Een onjuiste reparatie kan de veiligheid van je fiets in gevaar brengen.

 

Hoe wordt carbon reparatie uitgevoerd?

Eerst wordt alles netjes weggeschuurd om daarna de nieuwe lagen te plaatsen. Deze lagen liggen in verschillende richtingen van 45 graden. Dit wordt gedaan om maximale sterkte te realiseren, wat erg belangrijk is.

Als de laagjes geplaatst zijn worden er nog 3 andere lagen gebruikt om de scheur te repareren. Hier gebruiken we peel ply (scheurweefsel) voor. Daarover komt het epoxyhars, dat is een sterk en flexibel materiaal. Door de peel-ply zorgt het ervoor dat het hars goed verdeeld wordt.

Daaroverheen wordt een stukje folie met kleine gaatjes gebracht. Dit is nodig om overtollige hars af te voeren. Dat overtollige hars wordt opgevangen door een absortiedoek.

Om het niet te behandelen gedeelte af te schermen, wordt tape gebruikt. Daarnaast worden de vacuümslang en de sealing-tape aangebracht om een vacuüm te creëren.

Vacuümtrekken is het geheim van de smid. Het laminaat kan pas écht sterk worden als alle lucht en hars eruit gezogen is. Daarom leggen we er een stuk plastic overheen die aan het tape wordt vastgemaakt.

Het moet daarna 24 uur uitharden bij kamertemperatuur en dan wordt het plastic verwijderd. Er wordt nog een dun laagje hars aangebracht. Als laatste stap gaat het de oven in, waar de temperatuur geleidelijk wordt verhoogd tot zestig graden. Het frame ligt daar 10 uur in, het bereikt daardoor zijn volledige sterkte.

Als het frame uit de oven is, schuren we de plek glad. En het wordt afgewerkt met lak. Je ziet er uiteindelijk niks meer van en je fiets is weer als vanouds.

Is de schade aan het carbon frame te groot? Dan kan het nodig zijn om het frame te lassen. Lassen is een complexere reparatie techniek, maar daardoor kan je ook grotere breuken en scheuren repareren.

 

Kosten van carbon reparatie

De kosten van carbon reparatie variëren afhankelijk van de omvang van de schade. Een kleine reparatie met epoxyhars kost meestal tussen €50 en €100. Een grotere reparatie kan meer dan €1.000 kosten. Voor de exacte kosten kunt u met ons contact opnemen.

 

Tips voor het voorkomen van carbon schade

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om schade aan het carbon te voorkomen. Daarmee verleng je de levensduur.

  • Bewaar je fiets altijd in een droge en koele ruimte.
  • Vermijd contact met scherpe voorwerpen.
  • Laat je fiets regelmatig controleren door een deskundige reparateur.

 

Conclusie

Carbon reparatie is van cruciaal belang om de levensduur en veiligheid te behouden. Door op tijd de schade te herstellen kun je kosten besparen.

Het raadplegen van een professionele reparateur is heel belangrijk. Zo zorg je ervoor dat het reparatieproces op de juiste manier wordt uitgevoerd. Door de schade serieus te nemen en die te laten repareren kan je blijven genieten van de vele voordelen die carbonvezel te bieden heeft.

Wil je de reparatie liever niet zelf uitvoeren. Lees hier meer over ons werk. Mocht je direct contact op willen nemen dan kan je ons bereiken op 0174 – 38 43 55.