BCP SPECIAL PAINTWORK

Carbon frame laten spuiten: een verfijnde afwerking

Carbonvezel (koolstofvezel) is in deze wereld een veelgebruikt materiaal geworden vanwege zijn lichtheid en sterkte. Het wordt vaak gebruikt in de luchtvaart, de auto-industrie, fietswereld, sportartikelen en voor andere toepassingen waarbij gewichtsvermindering en hoge prestaties van cruciaal belang zijn. Voor het uiterlijk en bescherming van de carbonvezel componenten, wordt er een laklaag overheen gespoten.

Wat is Carbon Spuitwerk?

Het spuitwerk is een speciaal afwerkings proces waarbij een laag verf of coating wordt aangebracht op carbonvezel componenten. Op deze manier bescherm je het carbon en het geeft een verfijnd uiterlijk.

Er worden meerdere lagen verf of coating aangebracht op het oppervlak van het carbon. Gevolgd door een zorgvuldige afwerking en polijsten. Het eindresultaat is een strakke afwerking naar wens. Dit kan zowel glans als mat zijn.

carbon-laten-spuiten

Toepassingen van Carbon Spuitwerk

Carbon spuitwerk wordt op verschillende gebieden toegepast vanwege het uiterlijk en het biedt bescherming. Enkele veel voorkomende toepassingen zijn:

Auto-industrie:

Carbonvezel wordt vaak gebruikt in de carrosserie van sportauto’s en luxevoertuigen. Met carbon spuitwerk kunnen autofabrikanten de unieke uitstraling van carbonvezel benadrukken. Tegelijkertijd biedt het bescherming weersinvloeden, krassen en verkleuring.

Luchtvaartindustrie:

In de luchtvaartindustrie wordt carbon spuitwerk gebruikt om de vliegtuigonderdelen af te werken. Het proces draagt bij aan de gestroomlijnde prestaties en helpt de levensduur van de onderdelen te verlengen.

Sportartikelen:

Carbonvezel speelt een belangrijke rol in de productie van sportartikelen zoals fietsframes, hockeysticks en tennisrackets. Carbon spuitwerk verbetert niet alleen de uitstraling van deze producten, maar biedt ook bescherming tegen stoten, krassen en slijtage.

Voordelen van Carbon Spuitwerk

Het gebruik van carbon spuitwerk biedt verschillende voordelen:

Verbetert uiterlijk:

Carbon spuitwerk geeft carbonvezelcomponenten een hoogwaardige afwerking met een diepe, glanzende uitstraling. Het verbetert de esthetische waarde van het product en maakt het aantrekkelijker voor consumenten.

Bescherming:

De lagen verf of coating die bij carbon spuitwerk worden gebruikt, bieden bescherming tegen schadelijke UV-stralen, corrosie, krassen en andere vormen van schade. Hierdoor blijven de carbonvezelcomponenten langer mooi en functioneel.

Maatwerk:

Carbon spuitwerk biedt de mogelijkheid om aangepaste ontwerpen en kleuren toe te passen op carbonvezelcomponenten. Dit stelt fabrikanten en ontwerpers in staat om unieke producten te creëren die voldoen aan de specifieke eisen en voorkeuren van hun klanten.

Verlengde levensduur:

Door het aanbrengen van beschermende lagen verf of coating met carbon spuitwerk wordt de levensduur van carbonvezelcomponenten verlengd. Dit resulteert in een hogere duurzaamheid en minder onderhoudskosten op de lange termijn.

Je carbon over laten spuiten

Als het carbon al een laklaag bevat, is het ook mogelijk om deze over te laten spuiten. Hierdoor kan je je eigen design toepassen, waardoor het een unieke verschijning wordt. Houdt hiermee wel rekening dat als het een nieuw product is, de garantie kan vervallen.

Hoe gaat het spuiten in zijn werk?

Stap 1: Voorbereiding van het oppervlak: Voordat het spuitwerk proces begint, moet het oppervlak van het carbonvezel grondig worden voorbereid. Eventuele onvolkomenheden, zoals deuken, krassen of onregelmatigheden, worden eerst gerepareerd. Het oppervlak wordt geschuurd en gepolijst om een glad en egaal geheel te creëren dat klaar is om te worden gespoten.

Stap 2: Primerlaag: Na het egaliseren brengen we een primerlaag aan. Deze primerlaag zorgt voor een goede hechting van de verf op het oppervlak van het carbonvezel. Het vult ook kleine poriën en oneffenheden op, waardoor een gladder oppervlak ontstaat.

Stap 3: Basiskleur: Nadat de primerlaag volledig is gedroogd, wordt de basiskleur aangebracht. Dit is de kleurlaag die het uiterlijk en de esthetiek van het carbonvezel bepaalt. Afhankelijk van de gewenste afwerking kunnen er meerdere lagen basiskleur worden aangebracht om de gewenste intensiteit en dekking te bereiken.

Stap 4: Afwerkingslagen: Na het aanbrengen van de basiskleur kunnen er lagen voor de afwerking worden toegevoegd om extra diepte en glans aan het oppervlak te geven. Dit kunnen transparante lagen, metallic coatings of speciale effecten zijn, zoals parelmoer of chroomafwerkingen. Deze afwerkingslagen zorgen voor een luxueuze en strakke uitstraling aan het carbonvezel.

Stap 5: Clearcoat: Om het gespoten oppervlak te beschermen en een duurzame afwerking te creëren, wordt er ten slotte een transparante clearcoat aangebracht. Deze clearcoat biedt bescherming tegen UV-stralen, weersinvloeden, krassen en verkleuring. Het geeft ook een diepere glans aan het oppervlak en zorgt voor een vloeiende afwerking.

Stap 6: Afwerking en polijsten: Na het aanbrengen van de clearcoat wordt het oppervlak zorgvuldig geïnspecteerd op eventuele onvolkomenheden. Indien nodig worden er polijsttechnieken toegepast om eventuele kleine krassen of onregelmatigheden te verwijderen. Dit zorgt voor een perfect glad en glanzend eindresultaat.

Het proces van carbon spuitwerk vereist deskundigheid en precisie om de gewenste resultaten te bereiken. Van de voorbereiding van het oppervlak tot het aanbrengen van de verschillende lagen verf en coatings, telt elk detail om een hoogwaardige en duurzame afwerking te garanderen. Het eindresultaat is een prachtige, gepersonaliseerde afwerking die de schoonheid van het carbonvezel benadrukt en het product een onderscheidende uitstraling geeft.

Conclusie

Carbon spuitwerk is een waardevolle techniek om carbonvezelcomponenten te beschermen en om een mooi uiterlijk te creëren. Met de mogelijkheid om aangepaste ontwerpen en kleuren toe te passen, biedt het een opvallende esthetiek voor moderne toepassingen in de auto-, luchtvaart- en sportindustrie.

De combinatie van verbeterde esthetiek en bescherming maakt carbon spuitwerk een aantrekkelijke keuze voor producenten en consumenten die op zoek zijn naar hoogwaardige, duurzame en visueel aantrekkelijke producten.

Wil je het spuitwerk liever niet zelf uitvoeren. Lees hier meer over ons werk. Mocht je direct contact op willen nemen dan kan je ons bereiken op 0174 – 38 43 55.