BCP SPECIAL PAINTWORK

Hoe zijn carbon fietsen gemaakt?

Carbonvezel, ook wel bekend als carbon, is een populair materiaal dat veel wordt gebruikt in de fietsindustrie vanwege zijn uitstekende eigenschappen zoals lichtheid, sterkte en stijfheid. Carbon fietsen bieden een verbeterde prestatie en rijervaring ten opzichte van traditionele metalen frames. Maar hoe worden deze geavanceerde fietsen eigenlijk gemaakt? In dit blogartikel zullen we een kijkje nemen in het productieproces van carbon fietsen.

Ontwerp en modellering

Het proces begint met het ontwerp en de modellering van de fiets. Ingenieurs en ontwerpers maken gebruik van geavanceerde software en CAD-programma’s om de gewenste vorm en geometrie van het frame te creëren. Dit omvat het bepalen van de buisdiameters, wanddiktes en de plaatsing van versterkings lagen om optimale sterkte en stijfheid te bereiken.
Vormen van carbon weefsel
Het carbon weefsel, bestaande uit dunne carbonvezels, wordt in vormen geplaatst die de gewenste framevorm representeren. Deze vormen, meestal gemaakt van metaal of kunststof, worden mallen genoemd. Het carbon weefsel wordt zorgvuldig in de mallen gelegd, waarbij de vezels worden uitgelijnd volgens de specifieke ontwerpvereisten.

Prepreg

Voordat de carbonvezels worden samengevoegd tot een sterk en stijf frame, worden ze geïmpregneerd met hars. Dit wordt meestal gedaan met behulp van vooraf geïmpregneerde koolstofvezelplaten, ook wel bekend als prepreg. De prepreg bevat al een bepaalde hoeveelheid hars die de vezels bij elkaar houdt en uithardt tot een solide matrix. De prepreg wordt nauwkeurig aangebracht op het carbonweefsel in de mallen.

Uitharden epoxyhars carbon reparatie

Uitharding

Na het aanbrengen van de prepreg op het carbonweefsel, wordt het geheel in een uithardingsproces gebracht. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van warmte en druk, waarbij de mallen in autoclaven worden geplaatst. De warmte activeert de hars, waardoor deze uithardt en een stijve en sterke structuur vormt. Het uithardingsproces kan enkele uren duren, afhankelijk van de gebruikte materialen en het gewenste resultaat.

Afwerking en assemblage

Na het uitharden wordt het carbonframe uit de mallen gehaald en ondergaat het een reeks afwerkings processen. Dit omvat het verwijderen van eventuele overtollige materialen, zoals overtollige hars of bramen. Het frame wordt vervolgens geschuurd, gepolijst en soms geverfd om de gewenste esthetiek te bereiken. Daarna wordt het frame geassembleerd met de nodige componenten, zoals de vork, het stuur, de zadelpen en de wielen.

Conclusie

Carbon fietsen worden gemaakt door een nauwgezet proces dat begint met ontwerp en modellering, gevolgd door het vormen van carbonweefsel, de applicatie van prepreg en hars, uitharding en uiteindelijke afwerking en assemblage. Dit geavanceerde productieproces resulteert in fietsframes die licht, sterk en stijf zijn, waardoor fietsers kunnen genieten van verbeterde prestaties en rijcomfort.

Is uw carbon fiets onderhoud nodig? Lees hier meer over onze service. Mocht je direct contact op willen nemen dan kan je ons bereiken op 0174 – 38 43 55.