BCP SPECIAL PAINTWORK

De meest voorkomende problemen bij carbon fietsen en hoe te repareren

Carbon racefietsen zijn populair vanwege hun sterkte, lichtgewicht en snelle prestaties. Maar ondanks deze voordelen, zijn carbon racefietsen wel vatbaar voor schade. In deze blog vertellen we meer over de meest voorkomende problemen bij carbon racefietsen en hoe je deze kunt oplossen met carbon reparatie.

Carbon reparatie

Scheuren in het carbon frame

Een van de meest voorkomende problemen bij carbon racefietsen zijn scheuren in het frame. Deze scheuren kunnen ontstaan door harde klappen, crashes of gewoon door normale slijtage. Het is belangrijk om deze scheuren snel te laten repareren, want als je er te lang mee wacht, kan de schade verergeren en kan het frame uiteindelijk breken.

Gelukkig kunnen de meeste scheuren in het carbon frame gerepareerd worden met carbon frame reparatie. Deze reparatie is meestal goedkoper dan het vervangen van het hele frame en het is ook veel sneller. Bij carbon frame reparatie wordt er carbonvezel en epoxyhars gebruikt om de scheur te vullen en te versterken. Het resultaat is een sterk en duurzaam frame dat weer klaar is voor gebruik.

Er zijn verschillende soorten scheuren die kunnen ontstaan in het carbon frame van een fiets. Een veelvoorkomende scheur is een delaminatie, waarbij de lagen carbonvezel van elkaar loskomen. Dit kan gebeuren als gevolg van kleine beschadigingen of overmatige belasting. Een andere veelvoorkomende scheur is een scheur in de verflaag van het frame. Dit kan gebeuren als gevolg van slijtage of door een val en kan ook leiden tot delaminatie als het niet snel wordt gerepareerd.

Bij carbon frame reparatie worden de beschadigde delen van het frame eerst schoongemaakt en geschuurd om ervoor te zorgen dat de reparatie goed hecht. Vervolgens wordt er carbonvezel en epoxyhars aangebracht om de scheur te vullen en te versterken. Na het uitharden wordt het frame opnieuw geschuurd en afgewerkt, zodat het er weer als nieuw ui
tziet.

Beschadigde lak en afwerking

Een ander veelvoorkomend probleem bij carbon racefietsen is beschadigde lak en afwerking. Krassen, deuken en verkleuringen kunnen het uiterlijk van je fiets verpesten en kunnen er ook voor zorgen dat het frame sneller beschadigd raakt.

Gelukkig kunnen veel van deze problemen worden opgelost met carbon reparatie. Bij deze reparatie worden beschadigde delen van het frame bijgewerkt en opnieuw afgewerkt. Dit zorgt ervoor dat je fiets er weer als nieuw uitziet en het beschermt het frame ook tegen verdere schade.

Er zijn verschillende soorten afwerkingen die bij carbon reparatie kunnen worden gebruikt, afhankelijk van de ernst van de beschadiging en je persoonlijke voorkeur. Bijvoorbeeld, als de beschadiging oppervlakkig is, kan een eenvoudige polijstbeurt voldoende zijn om de lak weer te herstellen. Als de beschadiging dieper is, kan een reparatie met verf nodig zijn.
Bij een reparatie met verf wordt het beschadigde deel van het frame eerst schoongemaakt en geschuurd. Vervolgens wordt de juiste verfkleur aangebracht en wordt het frame opnieuw afgewerkt om ervoor te zorgen dat de reparatie naadloos past bij de rest van het frame. Na de reparatie ziet het frame er weer als nieuw uit en is het beter beschermd tegen verdere schade.

spuitwerk

Bottom bracket van een carbon fiets

Het bottom bracket is een belangrijk onderdeel van de fiets omdat het de trapas verbindt met de pedalen en daarmee de krachtoverbrenging van de fietser naar de fiets mogelijk maakt.

Hoewel bottom brackets over het algemeen goed bestand zijn tegen slijtage en dagelijks gebruik, kunnen er toch problemen optreden. Hieronder bespreken we de meest voorkomende problemen met het bottom bracket van een carbon fiets:
Kraken of piepen: Wanneer het een en ander begint te kraken of piepen is het tijd om het na te laten kijken. Dit kan worden veroorzaakt door vuil, stof of corrosie op de lagers of andere onderdelen van het bottom bracket. Het is belangrijk om dit probleem snel aan te pakken, omdat het kan leiden tot onnodige slijtage en uiteindelijk het stuk gaan van de bottom bracket.

Bij carbon reparatie van het bottom bracket wordt het beschadigde deel van het bottom bracket gedemonteerd en grondig schoongemaakt. Vervolgens wordt het beschadigde onderdeel vervangen en wordt het bottom bracket opnieuw gemonteerd en afgesteld. Dit zorgt voor een betere krachtoverbrenging en rijdt je fiets weer als een zonnetje.

Conclusie

Als je echt een goede fiets wilt rijden dan kom je al snel bij carbon uit. De prestaties van carbon racefietsen zijn niet te evenaren, maar ze zijn ook gevoelig voor beschadigingen. Het is belangrijk om deze problemen snel aan te pakken om verdere schade en onveilige situaties te voorkomen. Bij carbon reparatie kunnen deze problemen worden opgelost en word je fiets weer veilig en als nieuw.

Als je carbon fiets schade heeft opgelopen, neem dan contact op met een professionele carbon reparatie service zoals onze winkel. Onze vakmensen hebben de expertise en ervaring om de meest voorkomende problemen met carbon racefietsen aan te pakken en je fiets weer in topconditie te brengen.

Meer weten over onze diensten? Neem contact op via 0174 – 38 43 55